Vanskelig valg

#1

Mizangelica skrev:

Jeg har funnet ut at jeg har havnet på feil hylle, og vurderer nå to vidt forskjellige yrker: Lege eller sivilingeniør innen data. Har interesse for medisin, men også interessert i data. Hvordan i all verden skal jeg finne ut av dette? :confused: Vurderer å komme meg til en yrkespsykolog, men vet ikke hvor jeg får tak i det. Noen som har tips eller innspill?

#2

Summer skrev:

Hvis du går på aetat, så kan de gjerne hjelpe deg der. :) De har slike tester som du kan ta.:)

Lege eller siv.ing. er jo to veldig forskjellige yrker, der du får brukt ganske forskjellige deler av deg selv.

Noe jeg synes er sentralt å spørre seg er: hvilke sider av deg selv du får brukt, hva er det bakenforliggende motivet for hvert av yrkene, og nettopp hvorfor har du lyst til hvert av yrkene?

#3

Kaffè skrev:

Jammen ikke lett.

Hva sier magefølelsen da?

#4

Gurus skrev:

Hmmm... Jeg har prøvd ut den ene, siving med data. Greit nok. Men det tror jeg at jeg er ferdig med. Jeg ville akkurat nå heller valgt lege, og da alternativ lege (ayurveda). Men hva som er riktig for deg? Følg magen! Om man er datalege eller menneskelege kan kan man likefult jobbe med mennesker, systemer og logikk. Det handler jo ikke bare om å velge utdannelse, men å velge hva du skal bruke den til etterpå... Dessuten, de fleste siving, havner i lederjobb etterhvert, uavhengig av fag.
[font=Comic Sans MS][/font]
Hva er det som tiltrekker deg ved de to forskjellige utdannelsene? Lag en liste (gjerne her, så vi kan hjelpe deg). Hva kan den listen si deg? Følg magen og hjertet!

#5

Mizangelica skrev:

Magefølelsen sier lege, ettersom jeg har lyst til å jobbe mer med mennesker og kan sitte i timesvis og studere medisinske fag på fritiden. Men så er det denne ansvarligheten jeg er redd for og angsten for å ikke strekke til eller stille feil diagnoser. I så måte vil det være enklere å være sivilingeniør, tenker jeg. Der er det mer teamarbeid og konsekvensene av feiltrinn ikke så store. Og så er det dette med at jeg ønsker å bruke mine kreative evner og den mer lekne siden av meg som kunne tenke meg å lage animasjoner eller jobbe med multimedia.

Positive sider ved å bli lege:
Ø Utstrakt menneskelig kontakt
Ø Følelse av å være til nytte for andre mennesker, hjelpe i vanskelige situasjoner
Ø Kunne studere medisinske fagområder og fordype meg for eksempel i psykiatri
Ø Drive forebyggende helsearbeid og for eksempel jobbe med kosthold og ernæring
Ø Overvåkning av befolkningens helsetilstand virker interessant

Negative sider ved å bli lege:
Ø Belastende fysisk og psykisk
Ø Uregelmessige arbeidstider –særlig ved sykehusarbeid
Ø Fare for å stille feil diagnoser som kan få fatale konsekvenser

Positive sider ved å bli sivilingeniør
Ø Kan få utløp for kreative evner i programmering, multimedieprosjekter, animasjoner, web-publikasjoner og lignende
Ø Stor spennvidde i yrkesvalget etter endt utdanning. Datateknikk benyttes i alle samfunnssektorer, og man kan være tilsatt så vel hos bedrifter, organisasjoner eller andre brukere av datateknikk, som hos bedrifter som leverer programvare eller datamaskiner.
Ø Muligheter til å utvikle nye produkter som kan være til hjelp for yrkesgrupper som regnskapsførere, leger, farmasøyter, private konsumenter osv.
Ø Som ingeniør må man være i stand til å gjøre teoretiske prinsipper om til praksis, kunne arbeide selvstendig, samt kunne ta avgjørelser på egen hånd og i samarbeid med andre

Negative sider ved å bli sivilingeniør
Ø Ikke fullt så stor grad av menneskelig kontakt
Ø Svært teknisk rettet, noe som krever en genuin interesse for realfag og teknikk. Usikker på om jeg kan strekke til her, siden jeg opplevde programmering som litt vanskelig da jeg en gang studerte C++ Men mulig dette bare er en terskel jeg må komme over, slik jeg en gang overvant redselen for faget statistikk

Det var det jeg kunne komme på i farten. Noen som har noe å tilføye? Takknemlig for alle råd og tips fra alle dere som leser dette!

#6

Summer skrev:

Jeg ser du heller litt mot å bli lege. Også leser jeg av de positive sidene som du skriver, at når det kommer til interessefeltet ditt innen faget og der du vil jobbe , så vil ikke det du 'har angst for' være noe problem.. Det er ikke så stor fare for livstruende feildiagnosisering innen psykiatri, forebyggende arbeid og forskning. :)

Når det gjelder dataarbeid, så går det jo an å lese litt på egnehånd å ha det som hobby? Få brukt kreativiteten din der?

Hva ville du sagt til meg dersom du forestiller deg at det er meg som har skrevet den listen du har skrevet?og leste over det du har skrevet? (hvis du klarer å distansere deg )

#7

Mizangelica skrev:

Det er svært vanskelig å distansere seg, men jeg tror nok jeg ville anbefalt å utdanne meg til lege og heller ha data/multimedia som hobby. Jeg tror jeg brenner mer for medisin enn data -og yrket er jo det jeg skal bruke mest tid på i hverdagene ved siden av å være sosial og ha hobbyer. Men jeg merker en viss ambivalens og tror nok jeg må kontakte en yrkespsykolog ved Aetat og få foretatt noen kartleggingssamtaler.

#8

Einar skrev:

Mizangelica says

Negative sider ved å bli lege:
Belastende fysisk og psykisk
Fare for å stille feil diagnoser som kan få fatale konsekvenser

Snakket om dette med ei legevenninne for ei uke siden, hvor jeg brukte samme tingene når jeg jeg forklarte hvordan jeg aldri kunne bli lege. Hun oppsummerte det veldig kort.. "Slik tenkte jeg også når jeg begynte, men det er virkelig ikke noe problem." - Hun har jobbet i ett år nå, og å håndtere dette kommer visstnok naturlig iløpet av utdannelsen.

Uregelmessige arbeidstider –særlig ved sykehusarbeid

Definitivt. Du får myye betalt for ei nattevakt (tenk 7-8000 kroner), som i noen livssituasjoner kan kompensere, men..

Negative sider ved å bli sivilingeniør Ikke fullt så stor grad av menneskelig kontakt

Jeg føler litt for å protestere her, det er klart du kommer mye tettere på menneskeskjebner som lege, men som sivilingeniør vil du vanligvis ende opp med fokus på gruppearbeid, samarbeid, kundeoppfølging, kommunikasjon hele tiden. Det blir bare med mindre personlig fokus, og med mer gruppesamspill.

Svært teknisk rettet, noe som krever en genuin interesse for realfag og teknikk. Usikker på om jeg kan strekke til her, siden jeg opplevde programmering som litt vanskelig da jeg en gang studerte C++ Men mulig dette bare er en terskel jeg må komme over, slik jeg en gang overvant redselen for faget statistikk

C++ er heldigvis iferd med å bli marginalisert bort i alle de sammenhenger dette er mulig (som blir fler og fler), og fokus er oftere og oftere på programmering på menneskers premisser, ikke maskinens (som i eksemplet C++). Samtidig er en genuin interesse for realfag og teknikk relevant, ja..

-Einar-

#9

Mizangelica skrev:

Dette var nyttige innspill du kommer med Einar. :klem: Jeg får gå inn i tenkeboksen noen dager og også håpe at en yrkespsykolog får meg på rett spor :)

Helene skrev:

Jeg hadde valget mellom førskolelærer og data og valgte førskolelærer. jeg elsker å jobbe med mennesker, speiselt barn. men på en annen siden så synest jeg det er kjempegøyt å drive med data, programering, sette opp nettverk osv. men valgte å ha det som hobby. fordi jeg vil jobbe med mennesker ikke med maskiner.

Samboern min også valgte vekk dataarveid fordi han ikke ville bli lei av favoritthobbyen sin, og for å si det sån så hadde det datafirmaet som fikk den gutten vert utrolig heldig.. for han er DYKTIG, men det er han jo i sitt yrke og som er service tekniker på medisinsk utstyr. hadde han bare fått jobb på denne siden av landet :/

får håpe du finner ut av det. Jeg tror det er lettere å ha It som hobby en medisin!