Rydding og energi

#1

Marianne skrev:

Feng Shui- tradisjoner fra Kina forteller om energien i dine fysiske omgivelser og betydningen av å ha det ryddig rundt seg for riktig energiflyt. Rot, skitt og forfallenhet i boligen fører til dårlig energi og den dårlige energien skapes av faktorer som døde insekter, maling som skaller av, planter som visner og søppel som hoper seg opp.

Når ting blir stablet inn i kroker, gjemt i skap og ikke flyttet på lange tider, vil stillstanden i seg selv føre til at det bygges opp dårlig energi. Derfor er det smart å ha en opprydning i blant så man får rusket opp i gamle ting man ikke bruker og som står og samler støv. Gaver som beholdes av sentimentale grunner og uønskede gjenstander som ”ligger og slenger”, skaper negativ energi over hele huset, og kan stoppe gode energikilder.

Skap omgivelser som setter deg i stand til å leve, arbeide og hvile slik du ønsker. Det å rydde og ha det ryddig er god mentalhygiene og fører til at praktiske gjøremål blir enklere å gjennomføre.

Hvorfor ha det ryddig?

Jo mindre en gjør, jo mindre får en gjort. Å være i bevegelse, skaper mer bevegelse. Et godt tips er å starte dagen med å smårydde litt, gjøre treningsøvelser eller ordne noe praktisk. Da blir resten av dagen fylt med mer energi

Ryddige råd for barnerom

Det kan være lurt å bruke barnehagemodellen og la hver ting ha sin plass på barnerommet. I vår del av verden har barn utrolig mange leker, og orden blir derfor ekstra viktig.

Fordelen med å ha hver ting har sin plass, er at det blir :

  1. Lettere å finne lekene
  2. Morsommere å rydde
  3. Mindre krangling
  4. Alle lekene brukes fordi barna kan finne dem
  5. Mer gulvplass på barnerommet
Kjøp rimelige plastkasser på f.eks. Ikea og sorter alle lekene i kategorier. F.eks. tegnesaker, dukker, biler, Barbieting, lego, duplo, figurer, kosedyr, hobbyting, tegneserier, utkledningstøy ol. Merk gjerne kassene med symboler som du f.eks. har printet ut eller klippet ut fra lekeblader. Det morsomste for barnet er sikkert å tegne sine egne symboler.

Disse plastkassene kan settes inn i bokhyller, slik at gulvplassen er fri til lek.
Mindre ting som perler, steiner, klinkekuler og små figurer kan puttes i plastbokser med små rom som egentlig er beregnet for skruer og muttere. Disse kan kjøpes rimelig på butikker som nille, europris o.l.

I stedet for å mase om rydding, kan det være lurt å lage en kalender, hvor barnet får stjerner eller andre klistremerker for hver kveld de legger seg til ryddig rom.
Belønningen ved ukeslutt kan være at barnet får velge lørdagsmat, aktivitet på søndag eller får frokost på senga på søndag med levende lys.

Ryddige råd for post og reklame

Flyter kjøkkenbenken over av reklame, aviser og regninger? Ved å gå forbi søppelkassen på vei fra postkassen og kaste det som er uinteressant med en gang, slippes det mindre søppel inn i huset. Haugen med aviser, post og reklame blir ellers temmelig stor i løpet av en uke.

Ryddige råd om regninger

En enkel måte å holde orden på regningene på er å bruke en ringperm som oppbevaring. Putt regningene i en ringperm med årstallet skrevet utenpå. Du trenger tre skilleark i permen.

Foran skilleark nr. 1 puttes ubetalte regninger, sortert på forfallsdato. Da synes den regningen som haster mest når permen åpnes. Når regningen er betalt, puttes den bak det første skillearket. Bak skilleark nr. 2 legges kontoutskrifter og ellers økonomipapirer. Bak skilleark nr. 3 legges kvitteringer og garantilapper.

Ha en perm for hvert år.

Ha en fin og ryddig dag!