Hvordan forbedre selvfølelsen?

#1

Luna skrev:

Er ny på dette her... men kom over denne siden og syntes den var interessant:)

Jeg har en veldig lav selvfølelse...tror jeg. Prøver å jobbe med det, med affirmasjoner og slikt, men føler at det ikke hjelper noe særlig. Eller, det blir kanskje bedre og bedre, men etterhvert som jeg får mer selvinnsikt forstår jeg kanskje hvor alvorlig det er da. Jeg vil ut av den bobla, den maska. Jeg vet ikke riktig hva jeg skal gjøre. Jeg har et fint liv men en jobb jeg trives i og gode venner og familie rundt meg. Men har store problemer med å knytte bånd til nye mennesker og jeg har aldri hatt en ordentlig kjæreste. Har vanskeligheter med å vise hvem jeg er. Vet ikke hva det er, men det motsatte kjønn skremmer meg. Tror alt dette kommer av lav selvfølelse.

Så da lurte jeg på, siden det virker som det er så mange kloke livserfarne folk her, om det er noen som har et råd eller to til meg?:hjelp:

#2

Summer skrev:

Det viktigste du kan gjøre er å bli bedre kjent med deg selv. Uten den tryggheten av å vite hvem en er og hva en står for og føler, så vil en hele tiden være anspent og lure på hva andre ser når de ser en.

Det er i mine øyne helt essensielt å finne ut hva en mener og føler om ting, og være seg bevisst på, og akseptere både svake og dårlige sider likeså de gode og positive sidene ved en selv. Så lenge en aksepterer seg selv og er trygg på det en står for, så trenger en ikke lengre andres aksept, men kan fint stå ved seg selv og bli respektert for det en mener og den en er, selv om man er uenige. Man kan også tåle å ikke bli likt av noen mennesker, og synes det er helt greit, - fordi man er sikker på det en står for selv. :)

Gode spørsmål å stille seg kan være:

Hvem er jeg?
Hvordan definerer jeg meg selv?
Hva er essensen av den jeg er?
Hvilke metaforer kan jeg bruke for å beskrive meg selv?
Hvilke roller i livet har jeg?
Hvis jeg skulle slå opp navnet mitt i et leksikon, hva ville det stå?
Hvordan kan jeg karakteriseres nå, og hvordan ønsker jeg å fremstå i fremtiden?
Hva står jeg for i livet mitt?
Glem fortiden, hvem er jeg nå?
Hvem har jeg bestemt meg for å bli?
Hva slags livsstander har jeg, fysisk, følelsesmessig, spirituelt, finansielt, og i forholdene mine?
Hva ønsker jeg å føle og erfare i livet mitt akkurat NÅ?


 1. Min drivkraft: Min fremtoning, hvordan jeg lever, hvordan jeg ønsker å fremstå

Hjelpespørsmål:
Hva slags følelser, følelsesmessig tilstand, moral og etikk føler jeg meg forpliktet til å praktisere og leve etter, hver eneste dag?
Hva slags standarder holder jeg meg til hver eneste dag, uansett hva som skjer i livet mitt?


 1. Min drivkraft: Mine verdier, oppfatninger og grunnsyn

Fremgangsmåte:

 1. Spør først "Hva er viktigst for meg i livet mitt?", fortsett med å spørre "Hva annet er essensielt i livet mitt?" inntil
  du har kommet frem til alle svarene på dette spørsmålet.

 2. Når du først har fått ei liste over livsverdiene dine, lag et hierarki utifra viktighet. Ta en verdi og sammenlign den
  med alle de andre verdiene på lista ved hjelp av spørsmålet "Hva er viktigere for meg å føle av (verdi) og (verdi)?" inntil
  du har full oversikt over viktigheten av hver enkelt verdi.

 3. Det er nå veldig viktig å finne ut hvordan du skal etterleve hver enkelt verdi i livet ditt. Du kan spørre deg selv
  spørsmålet "Hva må skje for at jeg kan føle denne (verdien)?". Du vil trolig finne ut at du har noen spesifikke individuelle
  mål for dette. Et eksempel på dette vil være et liv i overflod. For noen vil dette bety å ha et visst kronebeløp, for andre
  vil det kunne være å gi av seg selv til andre.

 4. Til slutt, list opp de verdiene du vil jobbe for å oppnå. Videre, list de verdiene og oppfatningene du helst vil
  nedprioritere. Vi har alle sammen en tendens til å ha oppfatninger som ikke tjener oss. Ved å forstå hva som jobber for
  oss, og hva som jobber mot oss, kan vi være bevisst hvordan vi ønsker å utvikle oss.


 1. Min drivkraft: Mine lidenskaper

Fremgangsmåte:
"Hva elsker jeg i livet mitt, hva MÅ jeg erfare?"
List opp alle mennesker, steder, ting, idéer, erfaringer osv. som jeg kommer på som jeg elsker i livet mitt. Inkluder
små ting, store ting, eller begge deler, alt etter hva du ønsker mer av i livet ditt.

"Hva hater jeg i livet mitt, hva nekter du å akseptere?"
Lag ei liste over alt som du ikke lengre er villig til å stå for i livet - f.eks. uvaner du dyrker, hvis du gjør fælt med deg selv,
når du ikke følger opp forpliktelser, å være overvektig, at du ikke setter av så mye tid til familien som du ønsker, osv.

"Hva engasjerer og motiverer meg i livet mitt? Hva er jeg mest lidenskaplig opptatt av?"
List opp alt som engasjerer deg positivt, som får deg til å bruke tid på det, gjøre en forskjell, eller får deg til
å følge opp forpliktelser, alt du ønsker å skape, ha, dele, bli, osv. Hva ville få deg til å stå opp tidlig og legge deg
seint?

"Hva slags resultater er jeg helt forpliktet til å oppnå? Hvilke resultater MÅ jeg oppnå?"
Hva er deg egentlig du ønsker deg? Lag ei liste over resultater og utfall du ønsker deg av og i livet ditt - personlig,
profesjonelt (helse, finansielt, forhold, følelser, ting, erfaringer osv.) Igjen, disse resultatene kan være store eller små.

Spørsmålene er basert på Rapid Planning Method, som beskrevet i
Time of Your Life av Anthony Robbins.


Dette er tidkrevende og krever mye tankeprosess og fordøying og refleksjoner, men er vel investert tid. :) Og det aller viktigste er at du er fornøyd med deg selv og det du står for, at du ikke skammer deg over meningene dine, men godtar og aksepterer deg selv. :)

#3

whiebreadmike skrev:

Veldig bra innlegg, Lise :-)

Skjønner at du har vært gjennom ditt Anthony Robbins ;-) .. selv har jeg begynt på Get The Edge, blogger litt om det her:
nlp-notater.blogspot.com/2008/02/get-edge-dag-1.html

:-)

#4

Summer skrev:

Se der ja, det var en spennende blogg! Den skal jeg følge med på. :)

#5

Bonden skrev:

Følelser virker selvforsterkende - ihvertfall de følelsene man ikke aksepterer. Tanker strømmer ofte på ubedt for å bekrefte det du tror.. - om deg selv. Det er som å helle bensin på bålet.

Hvor vanskelig kan det ikke være å godta seg selv. Kimer til mindreverdighetstanker kan være sådd i tidlige barneår. Når utfordringene kommer i livet - og kanskje den største utfordringen av alle - å ha trygghet nok til å gå inn i et kjærlighetsforhold - kan det skje at man ikke støtter seg selv. En tro på at man ikke er verdig - ikke strekker til - kan vokse frem. Redselen for å bli avvist og fordømt kan ødelegge mange muligheter og drømmer.

Affirmasjoner og styring av tanker og følelser har selvfølgelig noe for seg, men man kan ikke skrike til følelser! Negative tanker og følelser kommer ofte ubedt og må bearbeides. Smerter og udekte behov som kan ligge dypt inni oss kan ikke dekkes over, men må frem i lyset.

Motstand er et nøkkelord i skjelearbeid. Når vi ikke aksepterer sider ved oss selv, yter vi motstand - det skjer en blokkering. Energien vår stopper opp - vi kjører med bremsene på.

Da må det rett og slett masse omsorgsarbeid til! Ta vare på oss selv og det fantastisk verdifulle og unike vi alle sammen bærer i oss. Først når vi ha fått alt på bordet - frem i lyset - og godtatt det - først da er vi klar til å delta for fullt i livet.

Når vi merker at vi tørr å vise frem hele oss - også de sidene vi ikke liker så godt - da er vi på rett vei. Man trenger ikke være perfekt for å bli godtatt og elsket. Avviser vi sider ved oss selv - slipper vi ikke andre til med sin kjærlighet.

I mange år trodde jeg at jeg kunne tvinge meg selv til å tenke positivt. Det gikk bra en stund, men så møtte jeg veggen. Det gikk mange år før jeg oppdaget at jeg hadde hoppet over en viktig ting i selvutvikling - nemlig kjærlig omsorg! Akseptere også det negative. Tanker er ofte gale og usanne, men følelene er aldri falske. De er skjelens stemme og leder oss på rett vei - dersom vi er villig til å lytte og ta de på alvor.

Hver og en av oss må selvfølgelig finne sin egen vei, utfra personlighet og overbevisning, men jeg har funnet mye hjelp hos forfattere som nettopp tar utgangspunkt i hva følelsene forteller oss og ikke skyver noenting under teppet.

Wayne W Dyer, Byron Katie og Tara Bennet Goleman er forfattere jeg er glad i. For ikke å glemme Paulo Coelho da..

:klem:

#6

Månestråle skrev:

Her har du fått mange gode ord. Eneste jeg vil tilføye er at det er viktig å ta sjansen noen ganger på noe man tror man vil klare, og som man virkelig vil klare. Av egne erfaringer så har jeg "vokst" fordi jeg har turt å ta noen sjanser. Nå er jeg 43 år og skulle gjerne hatt den selvtilliten jeg har nå da jeg var 20 år. Sånn er det ikke, men jeg gleder meg over at jeg har turt og at jeg har klart å få mer tro på meg selv. Dersom man ikke tar noen sjanser så kommer man ikke videre med seg selv og sitt liv.

Lykke til! Håper det går bedre.

#7

Bonden skrev:

Så enig med deg Månestråle; og som du sier - når man er klar. Å kaste seg uti ting - og så gå på enda en smell, er ikke å anbefale. Nå ligger det jo i sakens natur at å ta en sjanse - innebærer at man ikke vet utfallet, men man kjenner når man er klar. Nå har mine problemer gitt seg utslag i sosiale fobier - og da er det veldig viktig å eksponere seg.

Når man er redd - må man lære å være redd! Så omvendt det enn høres ut. Følelser er i utgangspunktet ikke et mål i seg selv, men en form for bonus ved å nå et mål - og i motsatt fall bomme på dette målet. Det edleste av alt "er å lære å engstes" som Kierkegaard så brilliant uttrykker det.

Et gammelt norrønt visdomsord lød: Reddest mann er den som ikke tørr å engstes..

Det verste ved redsel er at det utestenger andre følelser.:eek: